Clabaugh je za Registar odbio komentirati situaciju.

Clabaugh je za Registar odbio komentirati situaciju.

"Nisu uspjeli pokazati nikakve podatke da je Iowanima bolje", rekao je senator.

Republikanska guvernerka Kim Reynolds izjavila je u intervjuu u srijedu da je i dalje uvjerena u obećanje privatnog upravljanja Medicaidom, unatoč novim brojevima troškova.

Reynolds je rekla da to ne znači da je zadovoljna kako sve ide u Medicaidu. Obećala je da će nastaviti razgovarati s članovima Medicaida, obiteljima, pružateljima usluga, tvrtkama za skrb i vanjskim stručnjacima.

"Saznat ćemo gdje su bolne točke i što trebamo učiniti drugačije", rekla je. – To je ono na što sam fokusiran.

Neki od brojeva troškova po članu bili su u izvješću o proračunu, direktor Medicaida Mike Randol koji je prošli tjedan predstavio savjetodavnom odboru za Department of Human Services. Randol, koji radi za odjel, rekao je komisiji da ne zna što stoji iza brojeva, koji su bili uključeni u grafikon koji seže u fiskalnu godinu 2015.

Nakon sastanka, Randol je rekao novinarima da nije siguran u značenje grafikona uključenog u njegovo izvješće.

"Nisam napravio taj grafikon, pa se moram vratiti i razumjeti pozadinu", rekao je. "Moram razumjeti brojke iza grafikona i čimbenike koji bi potencijalno mogli potaknuti povećanje."

Des Moines Register dobio je opsežnije podatke o troškovima Medicaida po članu od Agencije za zakonodavne usluge. Agencija priprema detaljna izvješća za zakonodavce o nizu pitanja. Jess Benson, analitičar agencije, rekao je da je pronašao usporedive proračunske brojke iz fiskalne 2011. godine.

Povećanje troškova Medicaida za ovu fiskalnu godinu djelomično je potaknuto povećanjem od 8,4 posto koje je Odjel za ljudske usluge u Iowi prošlog mjeseca dogovorio da dvjema tvrtkama za njegu koje vode program. To povećanje, koje uključuje državne i federalne poreze, poslat će 344 milijuna dolara više Amerigroupu i United Healthcareu ove fiskalne godine, koja traje do lipnja 2019.

Glasnogovornik Department of Human Services Matt Highland rekao je ovaj tjedan da kad bi se troškovi Medicaida po članu preračunali tako da odražavaju samo troškove usluga koje se pružaju članovima u svakoj fiskalnoj godini, povećanja bi bila manje strma.

Povećanje troškova za fiskalnu godinu 2018. bilo bi samo 1,4 posto umjesto 6,6 posto, rekao je, a povećanje za fiskalnu godinu 2019. bilo bi 5,6 posto umjesto 11 posto. Međutim, njegove nove brojke nisu pokazale odgovarajuća povećanja troškova po članu za prethodne dvije godine.

Grafikon koji je Randol ponudio prošli tjedan uključivao je predviđenu potrošnju po članu na Medicaid za sljedeće dvije proračunske godine.

Pokazalo je da državni upravitelji očekuju da će ti troškovi pasti 4,7 posto sljedeće fiskalne godine, a zatim porasti 1,8 posto sljedeće godine. Te projekcije, međutim, nisu uključivale nikakve povišice o kojima bi država mogla pregovarati s tvrtkama za skrb za te godine, što bi moglo značajno povećati potrošnju poreznih obveznika.

Guvernerka Kim Reynolds otpustila je otvorenog savjetnika za Medicaid koji je opetovano izražavao zabrinutost o tome kako se privatne menadžerske tvrtke odnose prema građanima Iovine s invaliditetom.

David Hudson proveo je dvije godine kao supredsjedavajući Savjetodavnog vijeća za medicinsku pomoć Iowe, čije dužnosti uključuju praćenje prelaska države na privatno upravljanje njezinim 5 milijardi dolara vrijednim programom Medicaid.

“Osjećao sam da postavljam pitanja koja je guverner trebao postaviti”, rekao je u intervjuu u svojoj kući u Windsor Heightsu. "… Pretpostavljam da sam se prejako odgurnuo ili tako nešto."

Reynoldsova glasnogovornica odbila je komentirati Hudsonovu tvrdnju da je izbačen jer je bio otvoren. Guverner je u utorak objavio četiri nova imenovanja u vijeću. Nisu uključivali Hudsona.

Hudson, 61, bio je lobist za tadašnjeg guvernera. Terry Branstad 1990-ih. Rekao je da ga je Branstad, inače republikanski kolega, prije dvije godine imenovao za supredsjedatelja vijeća za Medicaid zbog njegova iskustva u brizi za njegovog teško invalidnog sina Matthewa. Matthew, 30, pokriven je Medicaidom, zajedničkim državnim i federalnim programom zdravstvene skrbi.

Hudson je rekao da je u početku podržavao Branstadovu odluku iz 2015. da angažira privatne tvrtke da upravljaju skrbi za 600.000 stanovnika Iovine na Medicaidu. No rekao je da je osjetio dužnost progovoriti kada je vidio da su te tvrtke smanjile ključne usluge njegovom sinu i drugim građanima Iowe s invaliditetom.

Hudson vjeruje da su njegova detaljna ispitivanja dovela do toga da Branstadov nasljednik, Reynolds, odbije njegov zahtjev za ponovnim imenovanjem nakon što je njegov mandat istekao 30. lipnja.

Reynolds i drugi pristaše privatnog upravljanja Medicaidom kažu da to vodi učinkovitijoj i učinkovitijoj skrbi. Kritičari kažu da je privatizacija dovela do drastičnih rezova u uslugama za osobe s invaliditetom i gomile neplaćenih računa agencijama koje se brinu o njima.

Hudson podržava koncept privatizacije, ali ne i kako to funkcionira u Iowi

Hudson je rekao da još uvijek vjeruje u koncept privatnog upravljanja Medicaidom i da nije namjeravao stvarati valove kao supredsjedavajući savjetodavnog vijeća. No vjerovao je da je njegov zadatak zastupati interese osoba s invaliditetom u Iowi i njihovih obitelji.

Dužnosnica Amerigroupa, Natalie Kerber, rekla je Hudsonu da ne može komentirati pojedinačni slučaj. Hudson je odgovorio rekavši da razumije njezin položaj, ali je nastavio iskazivati ​​svoju frustraciju. "Sve što znam je da ste diskvalificirali njegovatelje koji su bili s njim godinama", rekao je o Mouwu. “… Vaša je odluka pokrenula cijelu ovu lavinu jada i nevolja i na kraju tragediju.”

Na nekoliko drugih sastanaka vijeća Hudson je spominjao borbe vlastite obitelji s drugom kompanijom za upravljanje skrbi. Rekao je da je AmeriHealth maasalong official top Caritas zaprijetio da će ukinuti plaćanje za većinu skrbi koju je Matthew Hudson primao u njihovu domu.

Matthew Hudson bio je paraliziran iznenadnim krvarenjem u mozgu kad je bio tinejdžer. Sada ne može hodati, vidjeti, govoriti niti se sam hraniti. Njegovi roditelji, David i Mary Jo, pomažu u svakodnevnoj njezi koju plaća Medicaid. Da nema takve pomoći, Matthew bi morao živjeti u skupoj, specijaliziranoj ustanovi, poput državne ustanove, rekli su njegovi roditelji.

AmeriHealth je odustao od pokušaja smanjenja obiteljskih beneficija nakon što je odvjetnik iz zagovaračke skupine Disability Rights Iowa prošle godine pomogao Hudsonovima podnijeti službenu žalbu. AmeriHealth, koji je izvijestio o gubitku stotina milijuna dolara u Iowi, povukao se iz države prošle jeseni nakon što nije uspio ispregovarati znatno veće stope plaćanja od države.

Na sastanku vijeća 4. siječnja Hudson je skrenuo pozornost na drastično smanjenu procjenu državnih dužnosnika o tome koliko porezni obveznici Iowe štede time što su privatne tvrtke upravljale Medicaidom. Nova procjena Ministarstva ljudskih usluga kaže da su te godišnje uštede pale za 80 posto, s 232 milijuna dolara na 47 milijuna dolara. Odjel je objavio smanjenu procjenu uštede na stranici 50 izvješća od 70 stranica, što je Hudson istaknuo tijekom javnog sastanka.

Njegovo otkrivanje dovelo je do toga da je Des Moines Register objavio procjene o padu ušteda. Vijest je izazvala bijes među kritičarima privatiziranog Medicaida, koji su rekli da to pokazuje da privatizacija nije ispunila obećanja Branstada i njegovog nasljednika Reynoldsa.

Direktor Medicaida Mike Randol, kojeg je Reynolds angažirao, revidirao je procjenu uštede na 141 milijun dolara u svibnju. Hudson je tražio detalje o tome zašto se broj stalno mijenja.

Nakon što je Hudson u srpnju saznao da nije ponovno imenovan u savjetodavno vijeće, napisao je pismo državnoj revizorici Mary Mosiman, tražeći od nje da istraži Randolovu konkretnu tvrdnju da država izbjegava skupe hospitalizacije.

Mosiman, republikanac, pristao je u lipnju na zahtjev demokratskog zakonodavca da preispita kako Ministarstvo ljudskih usluga procjenjuje državnu uštedu od privatno upravljanog Medicaida. Njezin je glasnogovornik nedavno rekao za Register da agencija neće komentirati hoće li pregled uključivati ​​pregled hospitalizacija.

Hudson je služio kao supredsjedavajući vijeća s direktorom Odjela za javno zdravstvo Iowe Gerdom Clabaughom. Hudson je rekao da ga je Clabaugh ovog proljeća ohrabrio da zatraži ponovno imenovanje, rekavši da vijeće cijeni njegove uvide kao roditelja osobe s invaliditetom iz Iowana koju pokriva Medicaid. Clabaugh je za Registar odbio komentirati situaciju.

Direktor Odjela za ljudske usluge Jerry Foxhoven, čija agencija nadzire Medicaid, rekao je da on i njegovo osoblje nisu poticali guvernera da odbaci Hudsona kao supredsjedatelja savjetodavnog vijeća. "Nismo to tražili", rekao je Foxhoven u kratkom intervjuu. Rekao je da ne zna zašto je Hudson izgubio mjesto, ali je dodao: "Mislim da u nekim grupama uvijek postoji stav ‘stalno bi trebalo biti nove krvi’."

Reynolds također nije ponovno imenovao još jednog kritičara

Vijeće ima izvršni odbor od oko 12 članova koji se sastaje jednom mjesečno. Vijeće u punom sastavu, s više od 50 članova, sastaje se svaka tri mjeseca. Hudson je bio supredsjedavajući oba i bio je plaćen 50 dolara po sastanku. Njega i još dvoje članova izvršnog odbora, Jodi Tomlonovic i Julie Fugenschuh, Reynolds nije ponovno imenovao kada su im mandati istekli 30. lipnja.

Tomlonović je izvršna direktorica Vijeća za planiranje obitelji u Iowi, ali je rekla da predstavlja javnost u komisiji za Medicaid. Poput Hudsona, bila je kritičar utjecaja privatizacije.

Fugenschuh, izvršni direktor programa osposobljavanja za posao Project Iowa, nije zatražio ponovno imenovanje, ali je bio razočaran otpuštanjem Hudsona i Tomlonovića. “Vjerujem da su on i Jodi postavljali teška pitanja zbog kojih je ljudima ponekad bilo neugodno”, rekla je.

Reynoldsov ured objavio je 29. lipnja da je imenovala liječnicu Ankeny, Amy Kumagai, da popuni upražnjeno mjesto u odboru. Ali guvernerova glasnogovornica, Brenna Smith, kasnije je rekla da je ta objava bila pogreška. U utorak je ured guvernera objavio da je Reynolds izvršio četiri imenovanja u cijelo vijeće koje se treba sastati u četvrtak. Novi imenovani su Thomas Broeker iz Burlingtona, Jason Haglund iz Story Cityja te Amy Shriver i Marcie Strouse, obje iz Clivea.

Smith je rekao da će vijeće odlučiti koje će članove imenovati u izvršni odbor i kao novog supredsjedatelja. "Guvernerka Reynolds ponosna je na ljude koje je imenovala. Radi na uključivanju novih pojedinaca s jedinstvenim perspektivama, uključujući članove koji su voljni javno govoriti o onome što ne ide kako treba, ali i pojedince koji imaju veći fokus na probleme mentalnog zdravlja," Smith je napisao u e-poruci Registru.

Hudson je rekao da će nastaviti zagovarati svog sina i druge stanovnike Iowe s ozbiljnim invaliditetom.

Matthew Hudson šutke je sjedio u svojim invalidskim kolicima dok mu je otac prošlog mjeseca objašnjavao situaciju. Mladić je bio pokriven dekom i nosio je kapu s čarapama jer mu se tijelo bori da zadrži toplinu. Oči su mu se pomicale s jedne na drugu stranu i povremeno je ispuštao tihe zvukove dok je otac govorio.

David Hudson je rekao da trenutna obiteljska tvrtka za upravljanje Medicaidom, UnitedHealthcare, troši oko 5000 dolara mjesečno na kućnu njegu njegova sina. Brine ga da će tvrtke Medicaid, poznate kao organizacije za upravljanu skrb, uvijek nastojati smanjiti usluge takvim građanima Iowe jer im je potrebna tolika pomoć, a njihovo se zdravlje nikada neće poboljšati.

"Mislim da MCO-i na ljude poput Matta gledaju kao na probleme’", rekao je Hudson. "… Ne. On nije problem. On je skup, ali on je ljudsko biće."

Državni inspektori kaznili su državnu ustanovu u Glenwoodu s 15.000 dolara zbog incidenta u kojem je stariji čovjek s teškim invaliditetom pao u nesvijest nakon što je bio ostavljen na terasi više od sat vremena u vrućem poslijepodnevu.

Kad ga je osoblje pronašlo skljokanog na stolcu, 76-godišnjem čovjeku srce je ubrzano lupalo, temperatura mu je prešla 103 stupnja i bio je "očigledno u respiratornom zastoju", prema citatu koji je prošli tjedan objavio Odsjek Iowe Inspekcije i žalbe.

Navod je bio najnoviji udarac Resursnom centru Glenwood, gdje je nedavni porast broja smrtnih slučajeva pacijenata izazvao zabrinutost oko kvalitete medicinske skrbi. Istražitelji su kaznili državnu instituciju s više od 100.000 dolara u posljednje dvije godine zbog niza kršenja zdravlja i sigurnosti.

Contents