Zobārsti ir vislabāk sagatavoti, lai diagnosticētu šādus gadījumus

Zobārsti ir vislabāk sagatavoti, lai diagnosticētu šādus gadījumus

Ortognātiska operācija var būt nepieciešama, ja jums ir funkcionālas problēmas , piemēram, apgrūtināta sakošana, ēšana vai rīšana (mazāka augšžokļa vai apakšžokļa dēļ). No 36% līdz 55% pieaugušo veic žokļa operāciju, lai to labotu. Tomēr apstākļiem ir nepieciešams profesionāls novērtējums un diagnostika, vēlams, zobu ķirurgi.

Citi faktori, kas norāda, ka jums varētu būt nepieciešama žokļa operācija, ir šādi:

  • Neatbilstība starp žokļa izmēru un izlīdzināšanu. Tas var izraisīt biežas žokļa sāpes, galvassāpes un sejas muskuļu sāpes. Tie var kļūt hroniski un saasināt temporomandibulāro žokļa traucējumus (TMJD). Zobārsts var ieteikt žokļa operāciju, lai ārstētu TMJD, pamatojoties uz simptomu smagumu;
  • Miega apnoja. Persona ar miega apnoja piedzīvo krākšanu, miega vai elpošanas problēmas (stāvoklis, kas pazīstams kā obstruktīva miega apnoja). Saskaņā ar pētījumiem korektīva žokļu operācija ir lieliska obstruktīvas miega apnojas terapija;
  • Atvērts sakodiens. Tas ir stāvoklis, kad košļāšanas laikā starp augšējiem un apakšējiem zobiem ir atstarpe — bieži vien apgrūtina spēju runāt un košļāt. Personai, kas cieš no smaga vaļēja koduma, var būt nepieciešama korektīva žokļa operācija;
  • Traumas. Bieži sejas traumas atstāj aiz muguras lūzumu un nelīdzsvarotu žokli. Ortognatisko ķirurģiju var veikt, lai labotu žokļa lūzumus un estētiskās žokļa līnijas anomālijas;
  • Sejas asimetrija. Iedzimtas sejas asimetrijas korekcija ar žokļa operāciju ir augoša tendence.

Vai jums vajadzētu veikt žokļa operāciju?

Katrai operācijai ir priekšrocības. Šeit ir saraksts ar iemesliem, kāpēc jums vajadzētu apsvērt žokļa operāciju:

  • Funkcija. Pēc žokļa operācijas pacienti bieži ziņo par apmierinātību un ievērojamiem funkcionāliem ieguvumiem ;
  • Vispārējā veselība. Sejas estētikas, psiholoģiskās labklājības, vispārējās veselības un sāpju regresijas uzlabojumi arī ir novēroti pētījumos;
  • Žokļa izlīdzināšana. Koriģējošā žokļa operācija parasti ir pastāvīga. Jūsu ortodonts un ķirurgs rūpīgi uzraudzīs jūsu pēcoperācijas gaitu, lai nodrošinātu, ka jūsu zobi un žoklis paliek vienā līmenī, kamēr jūs dziedēsit.

Riski, kas saistīti ar žokļa operāciju

Tāpat kā jebkura cita operācija, tā ir saistīta ar riskiem. Šeit ir saraksts ar iespējamiem trūkumiem, kas saistīti ar žokļa operāciju:

  • Tas ir invazīvs. Žokļa operācija ir invazīva procedūra, ko veic vispārējā anestēzijā. Tāpēc jums var būt nepieciešams zināms laiks, lai atgūtu no slimnīcas;
  • Pēcoperācijas komplikācijas. Visbiežāk konstatētās komplikācijas ir pēcoperācijas infekcijas, recidīvs, nervu un maņu zudums, TMJ problēmas un neapmierinātība ar gala rezultātu. Pētījumi atklāj, ka viens no 10 cilvēkiem cieš no pēcoperācijas komplikācijām .

IeteikumsPirms piekrišanas ortognatiskajai terapijai pacienti ir rūpīgi jāinformē un jāapzinās iespējamās turpmākās nelabvēlīgās ietekmes.Ortodonts ir labākais cilvēks, kas jums palīdzēs, ja apsverat iespēju veikt žokļa operāciju. Zobārsts var jūs novirzīt uz speciālistu komandu, kurā ietilpst žokļu un LOR ķirurgs, lai pieņemtu galīgo lēmumu.

Ortognatiskā ķirurģija – process:

Atkarībā no jūsu bažām, žokļa operācija var ietvert augšžokļa (žokļa) vai apakšžokļa (žokļu) operāciju vai abu kombināciju. Ārstēšanas shēmas tiek pielāgotas katram pacientam un var ietvert ortodontiskās un ķirurģiskās korekcijas kombināciju. Ārstēšana var sastāvēt no trim posmiem un parasti var ilgt divus līdz trīs gadus:

  • Ortodontiskā terapija pirms operācijas. Tas izlabo nepareizu zobu stāvokli;
  • Ortognatiskā ķirurģija. Šī procedūra ietver žokļu korekciju;
  • Ortodontiskā terapija pēc operācijas. Tas nozīmē galīgo zobu korekciju un novērš recidīvu.

Faktori, kas jāņem vērā pirms žokļa operācijas

  • Investīcijas. Žokļa operācija prasa laiku, pūles un pacietību;
  • Speciālists. Ortodonts ir vislabākā persona, kas jums palīdzēs, ja apsverat iespēju veikt žokļa operāciju;
  • Funkcija. Ja ilgstoši ciešat no stiprām sāpēm, diskomforta un funkcionālām problēmām, operācija ir tā vērta;
  • Procedūra. Operācija ir vērtīga arī tad, ja žokļu izlīdzināšanu nevar noteikt ar parastajām lencēm.

Kāda ir žokļu operāciju nākotne?

Pēdējā desmitgadē ir notikušas krasas izmaiņas žokļu operāciju veikšanā. Ņemot vērā ievērojamos tehnoloģiskos sasniegumus, cilvēki biežāk nekā iepriekš izvēlas žokļu operācijas. Trīsdimensiju attēlveidošana un datorizēta ortognātiskās ārstēšanas ķirurģiskā plānošana ir jaunākie sasniegumi. 3D digitālā plānošana (pirms žokļa operācijas) – tagad tiek uzskatīta par zelta standartu – palīdz izvērtēt gadījuma nepieciešamību un prognozi. Ortognatiskā ķirurģija ar robotu palīdzību — robotu tehnoloģiju un navigācijas sistēmas kombinācija — ir vēl viens nesens papildinājums parastajām žokļu operācijām.

Migrēnas tiek uzskatītas par smagām galvassāpēm, taču tās ir kas vairāk — tās ir izplatīta neiroloģiska slimība. Tomēr bieži tiek ignorēts fakts, ka slikta mutes dobuma veselība var būt biežu migrēnas lēkmju cēlonis. Dobumi, pulpas infekcijas, kaulu zudums periodonta slimību dēļ, zobu abscesi, bojāti zobi, cistas un audzēji var veicināt hroniskas un atkārtotas migrēnas epizodes.

Galvenās līdzņemamās lietas:

  • Ar mutes slimībām saistītas migrēnas lēkmes veido ievērojamu daļu pacientu, kas apmeklē neiroloģijas klīnikas visā pasaulē.
  • Zobārsti mutes dobuma slimības bieži uzskata par galvassāpju cēloni vai pastiprinošu faktoru. Piemēram, zobu sāpes var kairināt trīszaru nervu, izraisot migrēnas galvassāpes.
  • Smagas un hroniskas migrēnas lēkmes bieži ir saistītas ar slēptām mutes dobuma slimībām, kuras var būt grūti identificēt. Zobārsti ir vislabāk sagatavoti, lai diagnosticētu šādus gadījumus.
  • Detalizēta zobu vēsture, kā arī galvas, kakla un mutes dobuma izmeklēšana, panorāmas un/vai periapikālie zobu rentgeni un pulpas vitalitātes pārbaude var palīdzēt noteikt veicinošo faktoru.

Lai gan slikta mutes dobuma veselība var izraisīt galvassāpes un migrēnas, tūlītēji pasākumi iespējamo zobu problēmu novēršanai var palīdzēt jums atbrīvoties no migrēnas lēkmēm. Lasiet tālāk, lai uzzinātu par migrēnas perorālajiem cēloņiem un to, kā tos pārvaldīt.

Vai zobu problēmas var izraisīt migrēnu?

Galvassāpes un zobu sāpes tiek pārnestas caur 5. galvaskausa nervu — trīskāršo nervu. Tās galvenā funkcija ir inervēt seju un žokļus, kas sadalīti trīs galvenajos zaros.

Mutes un zobu slimības izraisa divus trīszaru nervu zarus – augšžokļa (V2) un apakšžokļa (V3). Turklāt hronisku abscesu rezultātā rodas lokāls iekaisums, nekrotiski audi, sāpju mediatoru izdalīšanās un lokāla audu hipoksija. Šie iekaisuma procesi ietekmē trīszaru un asinsvadu sistēmas un saasina epizodisku migrēnu par hronisku migrēnu.

Kad migrēna kļūst hroniska, reakcija uz zālēm kļūst mazāk efektīva. Tāpēc galvenā stratēģija ir novērst hroniskas migrēnas attīstību, stingri kontrolējot visus iespējamos zobu riska faktorus, piemēram, inficētu zobu vai zobu abscesu.

Mutes apstākļi, kas izraisa migrēnu

Saskaņā ar Amerikas Migrēnas asociācijas datiem dažas mutes un zobu slimības var saasināt migrēnas :

  • Izlaisti, trūkstoši vai nepareizi novietoti zobi. Tie liek žokļu muskuļiem strādāt vairāk, lai izlīdzinātu zobus, norītu un pat turētu muti aizvērtu. Tas var izraisīt hronisku muskuļu iekaisumu, kas var izraisīt migrēnu vai galvassāpes.
  • Bruksisms. Zobu griešana un žokļa savilkšana var izraisīt muskuļu un smaganu kairinājumu, izraisot migrēnas un galvassāpes. Simptomi ir rīta galvassāpes, saspringti žokļa muskuļi, saplaisājuši vai bojāti zobi, stipras zobu sāpes un migrēna.
  • Slikts sakodiens. Lai gan stress bieži tiek saistīts ar zobu griešanu, slikts sakodiens — zobi, kas nav pareizi sakārtoti — var izraisīt arī zobu griešanu un līdz ar to migrēnu.
  • Bojāti gudrības zobi. Tie ir pēdējie un pēdējie pieaugušie zobi, kas izšķiļas. Gudrības zobi var izraisīt diskomfortu, bojājumus citiem zobiem un citas zobu problēmas, izraisot ilgstošas ​​galvassāpes. Tomēr lielākā daļa cilvēku atvieglo gudrības zobu izraušanu.
  • Temporomandibulārie traucējumi (TMD). Tas ietekmē žokļa locītavas un muskuļus, kas var izraisīt hroniskas sāpes, tādējādi var izraisīt migrēnas. Bieži sastopami simptomi ir jutīgi žokļa muskuļi, smagas migrēnas, ausu sāpes, zobu sāpes un klikšķu vai spiedzienu skaņas. Pētījumi atklāj, ka šādu pamata mutes veselības problēmu risināšana palīdz mazināt migrēnas. Piemēram, pētījumi liecina, ka 35% migrēnas slimnieku ir vismaz viens TMD simptoms un vienlaikus ziņo, ka viņiem ir TMD sāpes un migrēna.
  • Hronisks periodontīts (CP). Tas ir saistīts ar smaganu audu iznīcināšanu, alveolāro kaulu zudumu un pat zobu zudumu, ir saistīts ar lielāku migrēnas risku .
  • Citas izplatītas zobu problēmas. Tas ietver nepareizi sakārtotus zobus, zobu bojāšanos vai smaganu slimības, kas var izraisīt zobu sāpes. Savukārt stipras zobu sāpes var izraisīt migrēnu vai galvassāpes. Regulāras pārbaudes un tīrīšana, kā arī noteiktās ārstēšanas ievērošana un lieliskas mutes dobuma higiēnas ievērošana palīdz samazināt zobu sāpju risku.

Vai zobārsti var ārstēt migrēnu?

Jā, ja migrēnas cēlonis ir meklējams zobārstniecībā, zobārsti ir labākie speciālisti, lai pārvaldītu šo gadījumu. Zobārsti, mutes un sejas speciālisti un sejas žokļu ķirurgi ir labi sagatavoti, lai saviem pacientiem meklētu galvaskausa sūdzības ārpus mutes un nosūtītu viņus uz neiroloģijas klīniku turpmākai novērtēšanai un aprūpei.

Lielākā daļa medicīnas speciālistu iesaka primārās aprūpes ārstiem un zobārstiem strādāt kopā, lai noteiktu migrēnas sāpju avotu un izstrādātu ārstēšanas stratēģiju. Ja diskomfortu izraisa zobu veselība, zobārsts, kas specializējas galvassāpēs, ir jums piemērots cilvēks.

Migrēna no mutes dobuma slimībām – ārstēšana:

Galvenā iemesla noteikšana ir pirmais solis migrēnas ārstēšanā. Pēc zobu cēloņa noteikšanas ārstēšana ir vērsta uz problēmu novēršanu vai pārvaldību.

  • Cilvēkiem, kuri griež zobus, mutes aizsargs, kas iet pāri augšējiem vai apakšējiem zobiem un notur tos atsevišķi miega laikā;
  • Ja jūsu zobi nav pareizi novietoti, zobārsts var ieteikt zobārstniecības procedūras, lai salabotu jūsu sakodienu, tostarp kronīšus, breketes vai mutes ķirurģiju;
  • Ja jums ir dobumi, zobārsts tos atjaunos.Lai iegūtu papildinformāciju, apmeklējiet vietni https://animale-me-gummies-official.top/lv/garigas-veselibas-problemas-viriesiem/ .

Contents